De ontspannende werking van oorkaarsentherapie

De ontspannende werking van oorkaarsentherapie

Oorkaarsen, heb jij er wel eens van gehoord? De eerste keer dat ik oorkaarsen zag wist ik niet zo goed wat ik er van moest denken. Een kaars in je oor? Hoe werkt dat dan? 

Mocht je interesse hebben om de oorkaars te proberen dan is het raadzaam om dit blogartikel te lezen. Het is belangrijk dat de oorkaars behandeling op de juiste wijze wordt uitgevoerd.

Wat is een oorkaars?

Een oorkaars is een soort holle kaars, die binnenin meestal van stof (vaak katoen of linnen) is gemaakt. Aan de buitenkant is de oorkaars, zoals bij gewone kaarsen, bedekt met was, meestal zuivere bijenwas. Vaak worden aan oorkaarsen ook kruiden met een ontspannende of geneeskrachtige werking toegevoegd.

Aan de Biosun Oorkaars is bijvoorbeeld honing, salie en kamille toegevoegd. Net zoals bij gewone kaarsen, hebben oorkaarsen een lont om de kaars te ontvlammen. Een streepje op de kaars toont aan tot waar je de kaars mag laten branden. .

Een oorkaars gebruik je vooral wanneer je een moment van pure ontspanning wilt. Heb je een drukke dag gehad? Dan kan het gebruik van een oorkaarstherapie een ideaal moment van ontspanning zijn.

Zoek een rustige en veilige plek, zorg voor een zachte ondergrond en ga met je hoofd in een comfortabele positie liggen op één zijde, zodat je de oorkaars verticaal in het oor kan steken. Het wordt aangeraden om de oorkaars steeds in het bijzijn van iemand anders te gebruiken.

Die persoon kan de kaars aansteken, vasthouden en een oogje in het het zeil houden. Voor extra bescherming tegen vonkjes, bedek je jouw hoofd en haar het best ook met een handdoek.

De meeste oorkaarsen hebben ook een beschermschijfje, dat je oor en gezicht moet beschermen tegen hete druppels was. Wanneer de kaars is aangestoken, zal die ongeveer 10 minuten branden. 

Wat is de werking van een oorkaars?

Bij een behandeling met oorkaarsen of oorkaarstherapie wordt er een soort “kaars” in het oor geplaatst. De oorkaars wordt hierna aangestoken, de warmte die vrijkomt bij het branden van de oorkaars activeert de bloedsomloop inde uitwendige gehoorgang en stimuleert de afvoer van afvalstoffen. Daarnaast vermindert het de druk in het hoofd bij onder andere hoofdpijn, verkoudheid en ontstekingen van holtes.

Oorkaarsen worden al eeuwenlang toegepast bij diverse klachten aan het oor. Oorkaarsen stimuleren de doorbloeding en lymfestroom in oren, keel, neus- en bijholten. Ze werken diep in, op de diep in het oor liggende acupunctuurpunten, het trommelvlies, het middenoor en het evenwichtsorgaan.

Oorkaarstherapie heeft een lokaalactiverende, drukregulerende, revitaliserende en ontspannende werking en stimuleren de energiecirculatie. Het effect van deze kaarsen wordt nog verbeterd door massage van de oorschelpen en de lymfevaten onder het oor met energy crème, een bio-energetische crèmes van Metathec. De behandeling met oorkaarsen kan worden ingezet bij diverse omstandigheden. Deze is het meest effectief bij:.

Frequente ontstekingen in, of irritaties aan keel-, neus-, voorhoofd- en bijholten.

Tijdens de verbranding van de Biosun oorkaars zijn er verschillende fases in de werking ervan te onderscheiden. Dankzij het ‘schoorsteen-effect’ ontstaat er een lichte onderdruk in de uitwendige gehoorgang en een vibratie van de luchtzuil door de werking van de vlam.

Hierdoor wordt het trommelvlies licht gemasseerd, hetgeen een drukregulatie in het middenoor tot gevolg heeft. Patiënten spreken van een weldadig, bevrijdend en lichter gevoel in de hoofd-oorregio.

Bij de verdere verbranding, speciaal na het ‘omklappen’ van het verbrande gedeelte, intensiveert de warmte en ontstaat een licht pulserende overdruk in de uitwendige gehoorgang. De aangename warmte intensiveert verhoogt de perifere doorbloeding, activeert het immuun-afweersysteem en verbetert de ontslakkende werking van de lymfevaten. De damp van de verbrande kruiden diffundeert door het trommelvlies en bereikt het middenoor, het evenwichtsorgaan, het slakkenhuis en het orgaan van Corti.

De damp van de kruiden gaat door het trommelvlies heen en bereikt het middenoor, het evenwichtsorgaan, mond-, neus en keelholten. Daar kan het nog een extra werking geven. De oorkaars behandeling heeft een verzachtend effect op het gehele oorgebied.

Hoedt u voor namaak! Deze oorkaarsen worden vaak geïmiteerd doch nooit geëvenaard. Met name in paraffine gedrenkte kaarsen zijn bedenkelijk. Paraffine is een aardolieproduct en bevat kwalijke stoffen.

Alleen de Biosun oorkaarsen kunnen zonder bezwaar dagelijks worden gebruikt. Deze zijn gemaakt van 100% natuurlijke grondstoffen.

Toepassing van oorkaarsen

Wanneer de oorkaars wordt aangestoken onstaat er een lichte onderdruk, het zogenoemde schoorsteeneffect, dit zorgt voor een licht zuigende werking op het oor. De natuurlijke beweging van de vlam zorgt voor trillingen die samen met de warmte een effect hebben op het trommelvlies en de gehoorgang. Hierdoor wordt de bloedsomloop in het oor gestimuleerd waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd.

Tijdens de oorkaars behandeling hoor je een ruisend geluid, sommige noemen het het geluid van de zee of een knapperend haardvuurtje. De oorkaars behandeling heeft daarom een ontspannende werking op beide oren.

Historie oorkaarsen.

De oorkaars bestaat al eeuwenlang. Waar de oorsprong van de oorkaars vandaan komt is niet precies bekend. Er zijn sporen gevonden bij de steppevolkeren van Siberië, Mongolië en Azië. Maar ook bij Zuid-Amerikaanse Hopi-indianen.

Er zijn oude rotsschilderingen gevonden waarop duidelijk wordt dat oorkaarsen gebruikt werden bij medicinale ceremonies en andere rituelen. De Hopi-indianen zijn verantwoordelijk voor het bekend raken van de oorkaars in Europa.

Oorkaarsen vs wattenstaafjes.

Veel mensen maken nog steeds gebruik van wattenstaafjes. Met wattenstaafjes duw je oorsmeer juist dieper in je oor als je je oren schoonmaak. Heb je veel last van oorsmeer? Verwijder dan alleen voorzichtig het teveel aan oorsmeer aan rand van het oor.

Je kunt een aantal oorkaars behandelingen proberen om te kijken of het oorsmeer minder wordt, dit kan een positief effect hebben op de productie van oorsmeer. Blijf je last houden van veel oorsmeer? Teveel oorsmeer kan namelijk duiden op gal-problemen. Laat het checken bij je huisarts!

Terug naar blog