Wat is knie artrose en hoe te behandelen?
Knieklachten staan in de top 5 van gezondheidsproblemen die door een therapeut worden behandeld. Dit kan een acute klacht betreffen na een trauma, maar ook chronische knieklachten zoals knie artrose.
Bij artrose van de knie verandert het laagje kraakbeen in de knie. Dit kan veel klachten geven, zoals pijn en stijfheid. Kraakbeen wat weg is zal nooit meer terug groeien. Bij artrose neemt dus de kwaliteit van het kraakbeen af en kunt u minder goed bewegen.
Normaal gesproken kan een kniegewricht soepel buigen, draaien en strekken. Om hiervoor te zorgen, zijn de bot uiteinden van het bovenbeen en onderbeen bekleed met kraakbeen. Bovendien bevat het kniegewricht vloeistof die de bot uiteinden ‘smeert’ en helpt bij het opvangen van schokken.
Meer over artrose van de knie.
Bij artrose, dus aantasting van de kraakbeen laag, komt het onderliggende bot gedeeltelijk bloot te liggen en kan het kraakbeen zelfs helemaal verdwijnen. Hierdoor kunnen de botten over elkaar schuren en dat veroorzaakt veel pijn.
Het bot wordt breder aan de randen en het gewricht wordt dikker. De binnenkant van het gewricht is met slijmvlies bekleed. Bij artrose kan dit slijmvlies chronisch ontstoken zijn, waardoor er zwelling van de knie kan ontstaan. Dit noemen we artrose.
Pijn veroorzaakt door knie artrose kan het looppatroon van ouderen ernstig beperken. Onlangs is een onderzoek gedaan onder 10 participanten om het directe effect te meten van medical taping op pijn en functie bij ouderen met knieartrose.
De resultaten van het onderzoek suggereren dat kinesiotaping effectief is als directe pijn verlichtende interventie bij knieartrose bij ouderen. Het tapen van de knie zorgt voor meer stabiliteit en het dempen van de pijn in de knie
Onderzoeksmethode
Van alle participanten werd data verzameld over kniepijn, looppatroon en balans voordat de kinesiotaping werd aangebracht. Kniepijn werd gemeten met de VAS-schaal in rust en tijdens het lopen. Informatie over het lopen en balans werd opgehaald met een 10 minuten looptest en een up-and-go test. Nadat de taping was aangebracht werd opnieuw dezelfde data verzameld.
Resultaten & conclusie
Het lichamelijk onderzoek laat zien dat kinesiotaping een goede interventie is om kniepijn te verminderen en het looppatroon en de balans significant (P<0.05) verbetert in vergelijk met geen taping.
Kinesiotaping is volgende de onderzoekers dan ook een goede interventie om kniepijn te verminderen en kan als een hulpmiddel worden gezien voor het lopen en balans. Kleine kanttekening: de resultaten zeggen alleen wat over het directe korte termijn effect en niets over het langere termijn effect. Daarnaast heeft deze studie een relatief kleine steekproefgrootte van 10 patiënten.
Behandeling
Artrose kan op verschillende manier behandeld worden. De orthopedisch chirurg bespreekt samen met u welke behandeling het beste bij uw situatie past. Samen maakt u een keuze.
De consultkaart ‘artrose knie’ kan u helpen om de mogelijkheden voor de behandeling te bespreken. Op deze kaart staan kort de behandelmogelijkheden van artrose en de voor-en nadelen van elke behandeling.
Een niet-operatieve behandeling wordt veelal als eerste geadviseerd. Hiermee kunnen de klachten vaak goed en langdurig onder controle worden gebracht.
Mogelijke niet-operatieve behandelingen zijn:.
Het aanpassen van uw belasting en uw manier van leven (fietsen in plaats van lopen, lopen in plaats van rennen, de lift nemen in plaats van traplopen enzovoort). Wissel rust en belasting af en blijf in beweging.
Medicatie in de vorm van pijnstilling (paracetamol en eventueel een NSAID) of in de vorm van glucosamine.
Knie tapen bij artrose.
Door de knie te tapen met kinesiologie tape neemt de knie pijn af. Dit zorgt ervoor dat het looppatroon en de balans zichtbaar verbeterd. Op korte termijn zorgt dit voor een sneller herstel van de gewrichten.
Een wig in de schoen(zool) of een knie brace ter ontlasting van de pijnlijke artrose aan de binnen- of buitenzijde van de knie.
Wanneer een niet-operatieve behandeling niet (meer) werkt, kan een operatie mogelijk zijn. Er zijn drie opties: een beencorrectie, een halve knieprothese of dat een totale knieprothese wordt geplaatst. Meer informatie hierover kunt u lezen in de folder Knieprothese .
Onderzoek heeft uitgewezen dat een kijkoperatie (waarbij de knie schoongemaakt wordt) geen rol heeft in de behandeling van artrose in de knie.
Heeft u het gevoel een vorm van artrose te hebben, uw gewrichten minder te kunnen bewegen of heeft u last van een gebogen knie? Raadpleeg dan altijd eerst u huisarts. Deze zal u, wanneer nodig, doorverwijzen naar een specialist.
Oefeningen die u zelf kunt doen
Heeft u milde klachten en wilt u eerst zelf proberen het bewegen van de knie te verbeteren? Dan hebben wij een aantal oefeningen voor u op een rij gezet.
Hier volgt een oefenprogramma dat speciaal gericht is op beweeglijkheid van de versleten knie.Iedere oefening doet u in een serie van drie. Neem steeds 30 seconden pauze na iedere serie. Deze oefeningen kunt u ook doen bijeen knie met vocht. Veel succes.
Mobiliserende oefening 1:.
Ga op de grond liggen met uw benen gestrekt. Schuif één voet over de grond naar u toe. Houd deze positie 3 tellen vast. Ga terug en doe dit ook met andere voet.
Spierversterkende oefening 2:
Ga op de grond zitten, steunend op uw handen iets naar achteren. Buig een been. Duw de knieholte van het gestrekt been tegen de vloer en trek het gebogen been iets verder naar u toe. Drie tellen vast houden en met het andere been herhalen.
Spierversterkende oefening 3:
U staat rechtop. Maak een grote stap naar voren en zak door de knie.Steun op het voorste been en houd de knie zoveel mogelijk boven de voet. Doe dit ook met het andere been. Deze oefening niet overdrijven!
Mobiliserende oefening 4:
Ga op de rand van een stevige tafel zitten met afhangende benen. Strek een been zo ver mogelijk. Even vast houden. Herhaal dit met uw andere been.
Ontspannende oefening 5:
Dit is een goede afsluiting van uw oefenprogramma. Ga op de rand van een stevige tafel zitten met afhangende benen. Zwaai uw benen gedurende 1 minuut in een rustig tempo voor- en achterwaarts.
Lichte bewegingsvormen kunnen beschermen tegen knie-artrose.Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Californië. Goed voor de knieën zijn wandelen en bowlen. Klimmen, hardlopen en skiën, kunnen het risico op deze aandoening vergroten.
Aan een studie deden 99 vrouwen en 66 mannen mee. Zij moesten minimaal twee uur per dag gedurende drie weken bepaalde inspanningen verrichten: zitten, lichte beweging en intensieve beweging.
Uit MRI-scans kwam naar voren, dat de bij de groep die zich licht had ingespannen de minste kraakbeen schade was ontstaan. Zij hielden zich tijdens het onderzoek bezig met wandelen, darten, bowlen en frisbeeën.
Bent u tussen de 50 en 60 jaar? Probeer dan vijf kilo af te vallen. Volgens bewegingswetenschapper Jos Runhaar vermindert dit de kans op knie-artrose met 25 procent.
Overgewicht, we blijven het herhalen, is een grote risicofactor bij deze aandoening. Volgens Runhaar kan een relatief kleine afname van het lichaamsgewricht al bijdragen aan het voorkomen van knie-artrose.
Kortom: heeft u knieklachten, blijf er dan niet mee lopen, want misschien kunnen wij u helpen aan de juiste tape!