Hoe werkt het?

Hoe werkt kinesiotape? en wat doet het?

Bij het aanbrengen van kinesiotape ook wel medical tape genoemd, worden de spieren en gewrichten in (uit)gerekte positie gebracht, vervolgens wordt de tape op de huid aangebracht. Op deze manier blijft volledige bewegingsuitslag mogelijk. Wanneer het lichaamsdeel terug gaat in de natuurlijke ontspannen houding, tilt de tape de huid iets op. Op de plaats waar de tape is aangebracht zie je golfjes ontstaan, deze worden convolutions genoemd.

Door de convolutions ontstaat ruimte tussen de opperhuid en onderhuid waarin allerlei receptoren van zenuwen, bloed- en lymfevaatjes liggen.

In de bovenste laag van de huid (de superfasciale fascia) bevinden zich 85% van de pijnsensoren. Door de tape wordt het pijndempende systeem geactiveerd. De pijn verdwijnt waardoor de cliënt beter kan bewegen en gebruik kan worden gemaakt van de oorspronkelijke spierfunctie. Het resultaat is direct merkbaar binnen de behandeling van de therapeut.

Waar moet je op letten?

Als je kinesio tape of medical tape wilt kopen word je blootgesteld aan een enorm aanbod. De laatste jaren is het concept 'Medical Taping' enorm in populariteit gestegen. Hierdoor zijn 'low budget' tapes en aanbieders als paddenstoelen uit de grond geschoten.

Dit kan problemen met zich meebrengen. Goedkope aanbieders besparen vaak op kwaliteit van het product, denk aan een slechte lijmlaag wat huidirritaties kan geven, slechte rekbaarheid of geen kleefkracht. Zeker als je wilt sporten met kinesiotape is het handig dat deze goed blijft zitten en op de juiste manier is aangebracht.

Om je goed op weg te helpen zijn een aantal dingen belangrijk.

 • is de tape CE of vergelijkbaar gecertificeerd (TÜV of ASTM)
 • is de tape goed rekbaar
 • is de tape waterbestendig en afstotend
 • is de tape huidvriendelijk
 • blijft de tape langer dan 3 dagen zitten op de huid

Wat is het?

Kinesiotape is een elastische, katoenen tape, vaak met anti-allergische eigenschappen. De tape heeft een gelijkaardige rekbaarheid als de huid (namelijk 140%), maar is slechts rekbaar in één richting (dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Dynamic Tape). De lijmlaag op de tape wordt geactiveerd door lichaamswarmte, waardoor de tape vaak meerdere dagen kan gedragen worden en het relatief goed bestand is tegen bijvoorbeeld water.

Wat doet het?

Voor de meeste toepassingen van kinesiotape of medical tape wordt gebruik gemaakt van de rekbaarheid ten opzichte van de huid. Wanneer de tape immers wordt aangebracht terwijl de huid op rek gebracht is, zorgt de kinesiotape ervoor dat de huid wat wordt opgeheven bij het ontspannen van de spier (goed aangebrachte tape herken je daarom vaak aan de ribbeltjes die verschijnen, de zogeheten convoluties). Het belangrijkst effect van deze welvingen is dat er meer ruimte ontstaat in de onderhuid, wat de doorstroming van bloed- en lymfevaten stimuleert.

Door een verbetering van de circulatie en een afname van de druk (meer ruimte = minder druk) ontstaat al snel pijndemping. Door een afname van de pijn, kun je sneller en beter bewegen, wat het genezingsproces alleen verder bevordert. In tegenstelling tot gewone tape werkt kinesiotape dus voornamelijk bewegingsbevorderend, waar rigiede tape (vb bij een verzwikte enkel) eerder wordt aangebracht om beweging te beperken. Vanuit de filosofie van het Medical Taping Concept is het bevorderen van de fysiologische bewegingen alleen maar bevorderend voor het herstel van de weefsels.

Naast dit pijndempend effect, heeft kinesiotape nog werkingsgebieden. Zo kan het – afhankelijk van de techniek van aanleggen – de tonus van de spieren beïnvloeden. De richting van aanleggen beïnvloed immers de mate van tonisatie (opspannen) of detonisatie (ontspannen) van de spier, een effect dat kan vastgesteld worden met elektro-myografisch onderzoek (EMG). Door een ingewikkeld samenspel van omstandigheden “trekt” de tape namelijk naar de richting van de basis van aanleggen.

Leg je de tape dus aan van oorsprong naar insertie van een spier (vb bij de quadriceps: van de spierbuik op de bil naar onder de knie) dan stimuleer je de spier om te verkorten, om samen te trekken. Leg je de tape anderzijds aan van onder de knie naar boven toe, dan zet je de spier aan om te verlengen, om te ontspannen.

De status van de spier is een belangrijk verschil bij blessures (meestal wordt detonisatie, ontspanning nagestreefd) en je snapt meteen dat dit een heikel punt kan zijn bij onkundig aanleggen van de tape.

Los van de pijndempende en spierondersteundende werking kan kinesiotape ook een belangrijke rol spelen in de ondersteuning van gewrichtenbloed- en lymfeafvoer stimuleren of neuro-reflectoire paden beïnvloeden. Maar dat zou ons te ver leiden

Waarvoor te gebruiken?

Waar te koop?

Kinesiotape, Sporttape of Medical tape wordt op steeds meer plekken verkocht. Denk hierbij aan discountsupers zoals Kruidvat of Action maar ook apotheken en zelfs bouwmarkten. Echter is er wel steeds meer sprake van een groot kwaliteitsverschil zoals we al eerder benoemd hebben.

Je kunt kinesiotape natuurlijk ook online bestellen. Dit kan bij grote webshops of individuele groothandels zoals Intertaping.BV.

Intertaping is gespecialiseerd in advies en distributie van medische tapes, ondersteunende tapes en aanverwante producten voor professionele behandelaars, fysiotherapeuten, sporttherapeuten en (semi) professionele sporters. Wij verkopen verschillende merken kinesiotape in verschillende kleuren.

 

Tips bij het tapen.

Hieronder vind je handige tips voor het aanbrengen van kinesiotape. Deze tips zijn ontwikkeld naar aanleiding van de vele vragen omtrent het aanbrengen van onze Fysiotape.

 

 • Het is erg belangrijk dat de huid schoon, vetvrij en droog is, op deze manier hecht de tape zich optimaal aan de huid.
 • De beste manier om de tape van het papier te halen is, bij het op maat
 • geknipte stuk tape de katoenen kant naar je toe te richten om vervolgens met de vingertop over de bovenzijde te gaan. Het is praktisch om het papier eerst te scheuren.
 • Leg de tape altijd aan op de basis en het anker zonder rek.
 • Knip de basis en het anker van de tape altijd rond, hierdoor hecht zich de tape beter en langer op de huid.
 • Vermijd plooien tijdens het aanbrengen van de kinesiotape (of in de huid onder de tape), dit kan blaren tot gevolg hebben.
 • Bij teveel beharing op het lichaam adviseren wij om de haren te verwijderen met bijvoorbeeld een trimmer (dit ook in verband met het verwijderen van de tape). Bovendien hecht de tape zich beter op een niet behaarde huid.
 • Na het aanbrengen van de tape adviseren wij om licht en langdurig over de tape heen te wrijven, dit zorgt voor een optimale hechting van de tape.
 • Kinesiotape altijd voorzichtig verwijderen. Veel mensen hebben moeite met het verwijderen van de tape, hieronder enkele tips:
 • olie (baby olie, olijfolie) wordt regelmatig gebruikt voor het verwijderen van de tape, door de olie lost de acryllijmlaag op waardoor de tape eenvoudig loslaat.
 • tape afrollen van de huid
 • Breng niet te veel rek op de tape, dit kan blaren of irritatie
 • veroorzaken.
 • Voor het verkrijgen van zoveel mogelijk “convolutions” (zichtbare golfjes op de tape, door de liftende werking van de huid) dient de huid op rek gebracht te worden, waarna de tape moet worden aangelegd met zo weinig mogelijk rek op de huid.
 • Cliënten met huidirritatie kunnen eventueel voor het tapen de speciale cavilon spray gebruiken. Deze spray legt een filmlaagje aan op de huid, waardoor de tape niet direct met de huid in aanraking komt. Hierdoor neemt tevens de kleefkracht iets toe.